Typisk norsk (2004)
← Back to main
Per Hustad — Director
Episodes 26
Kommer det norske språket til å forsvinne?
Norges nye språkdirektør Sylfest Lomheim advarer mot engelsk invasjon i språket, og programleder Petter Schjerven tar turen inn i fremtiden for å få vite hvordan vi snakker om femti år.
Read MoreSpråkentusiaster
Kryssordfantaster, baklengssnakkere og andre språkentusiaster viser frem sine kunster. Og hvordan skriver man egentlig lyden av en mann som får en bøtte i hodet? Programleder Petter Schjerven tar en titt inn i det språklige parallelluniverset
Read MoreSkarre-r og sms språk
Stadig flere nordmenn skarrer og "sms-språket" er blitt Guds ord. "Herlig er f....a, måtte p....n skjenke den" står ristet inn i en pinne fra 1200-tallet. Programleder Peter Schjerven ser på Norges språkutvikling gjennom de siste hundre år.
Read MoreNorsk på utenlandsk
Er norsk et verdensspråk? Hvordan oppfatter utlendinger nordmenn og deres språk? Programleder Petter Schjerven leter etter den norske folkesjela.
Read MoreSpråkkrigen
Den følelsesladde krigen mellom bokmål og nynorsk lever ennå i befolkningen, hvem trekker det lengste strået til slutt? Og hvorfor er det lov å si "hæstkuk" til politiet i Nord-Norge? Programleder Petter Schjerven oppsøker den språklige slagmarken.
Read MoreSlang og sjargong
Blir fotballspillerne på Vålerenga bedre av å høre Klanen synge "øl, vold og skamslåtte bønder"? Programleder Petter Schjerven ser på slang og sjargong hos nordmenn.
Read MoreKroppen kommuniserer
Et faktabasert og humoristisk program for de som skriver, snakker, synger, gestikulerer eller bruker språket på andre måter.
Read MoreSpråkutvikling
"Ungdommen nu til dags" klarer ikke å snakke korrekt norsk. De uttaler kj- og ky-lyder som "skj-" eller "sch-". Men er det så farlig? Uansett har Petter W. Schjerven løsningen, den splitter nye bokstaven som har fått navnet "Kjell".
På 1950-tallet snakket man saktere enn i dag, det er faktisk bevist. Før i tiden kunne stortingsreferentene få med seg alle ordene i talene, nå er det en komplett umulig oppgave. Noen stortingsrepresentanter er verre enn andre.
Språket er som kjent i utvikling. Nye ord oppstår, og gamle ord forsvinner. Er det likevel mulig å si når norsk var på sitt aller beste? Aldri har norsk vært bedre enn i 1959. Hva er årsaken til det?
Både de lærde og de mindre lærde har hatt sterke meninger om hvordan man skal telle. Noen mener det er best med ti'erne først, mens andre hevder at en'erne først er det eneste saliggjørende. Diskusjonen har nådd flere høyder, som igjen har toppet seg med nokså radikale forslag til måter å telle på. Eller hva sies om "totito" for 22?
Read MoreMusikk i språket
"Battling" er en spesiell form for rapp-konkurranse mellom en eller flere deltakere. Poenget er å fremføre en selvforfattet tekst, gjerne om et oppgitt tema, til en bestemt rytme. Man konkurrerer om å ha de beste rimene og de beste poengene. Ole Hamre er ikke som flypassasjerer flest. Han synes at kabinpersonalets opplesning av sikkerhetsinstruksene er som musikk i ørene – bokstavelig talt. Hamre jobber med å identifisere musikalske uttrykk i ordinær tale.
Fugler kommuniserer med et utall forskjellige lyder. For de fleste mennesker er det komplett uforståelig, men kanskje det går an å finne ut mer om hva de egentlig mener? Petter Schjerven blir med to entusiastiske ornitologer ut i skogen. Energi og strategi er to vanlige og flittig benyttede ord. Men hva er korrekt uttale; skal det være med "g"-lyd eller med "sj-"-lyd. Folket er splittet og usikkerheten råder.
Read MoreSpråk og identitet
Når vi snakker med andre, gjør vi hele tiden bevisste og ubevisste vekslinger og valg i måten vi uttrykker oss på. Vi snakker ikke på samme måten til besteforeldre som til venner. Måten man uttrykker seg på, sier derfor noe om hvem du er og hvilken posisjon du har.
Trond Kirkvaags figur Jacob Winche-Lancke er en ekstremvariant av en vestkantsnobb, og han snakker helt forskjellig fra f.eks. Tron Øgrim, radikaler med et enda mer radikalt språk. Men snakker de egentlig troverdig? Rune Gerhardsen har synspunkter på den politiske sjargongen.
Det homofile miljøet har også en egen måte å uttrykke seg på. Det er blant annet en stor forskjell på homsespråk og "skrullespråk".
Lokalpatriotismen blomstrer når Norges styggeste dialekt skal kåres.
Read MoreSvulstige ord og visjoner
En virksomhet med respekt for seg selv har en visjon. I følge Ingebrigt Steen Jensen skal "visjonen fortelle de ansatte hvorfor de kommer på jobb". Men hvor verdifulle er visjonene?
Boligannonser er fulle av omskrivinger og eufemismer. I programmet får du vite hva ord og uttrykk som "studioleilighet", "stort potensiale", "fjordgløtt" og "stenkast" egentlig betyr.
Nesten daglig kan man lese om "krig" i avisene. Som oftest dreier det seg slettes ikke om det vi vanligvis forstår med krig, men snarere om idrett, konkurranser, uenighet eller uoverenstemmelser av det litt mer uskyldige slaget. Samtidig vegrer politikerne seg for å omtale krig som "krig", de kaller det heller "begrenset militær operasjon", "humanitær intervensjon" og andre mer sympatiske uttrykk. Hvorfor?
I tillegg blir det mer om forskere som finner ut hvordan vanlig mennesker snakker til daglig.
Read MoreImport og eksport av ord
I et undervisningsrom på Universitetet i Roma sitter en gjeng ivrige studenter og gjentar norske ord og setninger etter instruks fra lærer Sven Otto Scheen. Nesten alle studentene er kledd i mørke eller svarte klær. Samtlige hører på black metal, en musikksjanger som de mener er synomymt med Norge.
Når internasjonale selskap skal introdusere seg for markeder i andre land, kan det være lurt å undersøke på forhånd om navn eller merker vekker anstøt. Vi omgis av stadig flere piktogrammer.
Tegn og symboler finnes på skilt, i bruksanvisninger og en rekke andre steder. De fleste av dem er intuitivt forståelig for oss, og de krever langt mindre plass og tid enn å forklare det samme med ord. Professor Jon Bing vet mer om piktogrammer.
Read MoreKort og fyndig
"De fire store" er et begrep i norsk litteraturhistorie. Men klarer folk å huske hvem de er, og hvorfor er det en av dem som glemmes oftere enn andre?
Løssalgsaviser konkurrerer om oppmerksomheten. Det samme gjør ulike produkter i butikkene. Hvilke mekanismer benytter de for å virke fristende for lesere og kunder? Slagord og overskrifter er helt avgjørende. Journalist Nils Christian Geelmuyden er en mester innen faget, og han avslører litt om hvordan han jobber. I tillegg blir vi med inn i VG for å se hvordan en avisside skapes.
Det er en evig runddans: Noen lager en "tag" eller "piece", og like etter blir den forsøkt vasket bort. Er graffiti kunst eller forsøpling, og går det an å forene de to?
Read MoreSpråkforståelse
Norsk er ikke akkurat blant verdens største språk, men det er nærmere toppen enn bunn. Faktisk er norsk nummer 142 av 6000 registrerte språk i verden. Nynorsk sliter. Det er i dag 11% som bruker det som målform i dagliglivet, en halvering siden 1950.
Forstår svenskene alminnelig norsk? Forstår danskene svensk? Skjønner vi muntlig dansk? Programleder Schjerven samler tre tilfeldige skandinaver for en uhøytidelig test av hverandres språkforståelse. Både enkeltord og hele setninger skal fortolkes.
Norge feirer i disse dager hundreårsjubileum som selvstendig nasjon. Hva har vi snakket mest om i denne perioden? Været, selvsagt. Hva annet kan vi nordmenn småsnakke om?
Ordspråk og ordtak er ment som illustrasjoner og metaforer, og de krydrer språket. Dessverre er det ikke alle som bruker dem på rett måte. Resultatet er at meningen forsvinner eller endres totalt. Reagerer folk når en bruker ordspråkene helt, helt feil?
Read MoreMennesket og språket
Per Andersen er hjerneforsker. Han vet masse om hvordan dette fantastiske organet fungerer, men selv for ham er menneskets evne til kommunikasjon litt av et mysterium. Han er imidlertid sikker på en ting: Vi vil aldri klare å lage maskiner som er like flinke til å fortolke, forstå og ytre mening.
En "glottoman" er en språkfantast. Rolf Theil snakker intet mindre enn 50 språk, og bør dermed kunne gjøre seg forstått stort sett over alt. Han leser grammatikkbøker som andre leser romaner.
Til tross for at vi stadig kommuniserer mer og mer og på flere og flere måter, har mange fremdeles store vansker med å erklære sin kjærlighet til sin utkårede.
Read MoreHva er typisk norsk?
Petter forsøker å finne det typisk norske ved språket vårt. Sammen med språkentusiasten Arne Torp reiser han tilbake til røttene våre, og på Island tar de et forblåst farvel med norrønt språk. Vel hjemme igjen står språkstrid på plakaten. Kommer det noe godt ut av kampen mellom nynorsk og bokmål? Ane Dahl Torp viser glimt fra sin nye dokumentarfilm, "Alt om min pappa", en opprivende film om det å vokse opp med en far som er språkforsker.
Read MoreVarer ærlighet lengst?
Ærlighet varer lengst, heter det. Men det er løgn. I dag utforsker vi sannheten om løgnen. Hvem er best til å avsløre løgn, Norges beste politietterforsker eller en tilfeldig valgt kvinne? Nordmenn har liten tillit til både politikere og journalister selv om disse lever av at folk tror på dem. Dessuten ser vi på hva nyere språkforskning kan røpe om tidlig samisk historie. Og et ord manes tilbake etter et år som skinndød.
Read MoreTabloidenes forsideduell
Petter utfordrer de deskansatte i Dagbladet og VG. Hvem skriver de beste forsidene? Er det mulig å skrive like fort som vi snakker? For direkteteksterne i NRK er dette en vanlig del av arbeidsdagen. Arne Scheie avslører bruken av historisk presens blant fotballspillere, og Ellen Holager Andenes gir en rask innføring i jusspråket.
Read MoreOrdets makt
Sim salabim, tvi tvi og skitt fiske. Petter ser på mystikken i språket. Hvordan gikk hokus pokus fra å være noe farlig, til å bli ren underholdning? Vi møter nordmannen som er verdens fremste ekspert på Tolkiens alvespråk og leter etter det kodede språket i vår egen hverdag. Hvordan er det å miste språkevnen i voksen alder og måtte lære seg å snakke på nytt?
Read MoreRett og galt i norsk språk
Hva er egentlig riktig norsk, og hvem bestemmer over språket vårt? Programleder Petter W. Schjerven tar en titt på hva som er lov og ikke lov i det norske språket. Vi møter blant andre Erna Solberg som har dysleksi og forteller om sitt møte med lærerens rødpenn. Don Martin fra Gatas Parlament har funnet på et nytt ord som vi prøver å få inn i ordboka. Dessuten får vi hilse på de mest engasjerte seerne av Typisk norsk og det blir et gjensyn med gamle språkregler.
Read MoreABC i baking
Kjært barn har mange navn, men hva er en brormor? Nye familiekonstellasjoner krever flere ord for familiemedlemmer, og i kveldens program ser vi på noen forslag. Programleder Petter W. Schjerven savner bokstavkjeksen i butikkhyllene, ettersom Sætre har sluttet å produsere de alfabetiske lekkerbiskenene. Han tar saken i egne hender, og vi får oppskriften på hjemmelagde bokstavkjeks av Ingrid Espelid Hovig. Vi ser også om det hjelper å sette ord på følelsene våre.
Read MoreSpråkforvirring
Petter W. Schjerven reiser til Mandal for å lære seg mandalittenes eget språk, smoi, et slags røverspråk for voksne. Smoi hadde sin storhetstid på 1930-tallet og ble brukt for å lure tyskerne under 2. verdenskrig. Tilbake i Oslo blir Petter med Otto Jespersen bak kulissene i programmet Rikets røst og prøver å finne ut hvem det egentlig er som skriver tekstene på tv. Atle Antonsen er ukens gjest, og både han og Petter liker bokstavene æøå bedre enn qwzxc.
Read MoreI godt selskap
800 000 nordmenn utvandret til Amerika i løpet av 18- og 1900-tallet. I dag er det flere etterkommere av dem enn det finnes nordmenn. Men hva skjedde med språket deres? Snakker noen fortsatt norsk, og i så fall hva slags norsk? Petter Schjerven tar turen over Atlanteren for å lete etter gamle norske dialekter på prærien i Midtvesten.
Read MoreHøydepunkter fra sesong 1 og 2
I dette programmet vises utvalgte høydepunkter fra tidligere programmer i sesong 1 og 2. Det er seerne som har stemt fram innslagene, og det blir bl.a. gjensyn med italienske studenter med forkjærlighet til norsk og svartmetall. Petter innfører den 30. bokstaven i alfabetet, han møter Norges mest språkmektige mann og Ane Dahl Torp og Aksel Hennie viser sterke følelser.
Read MoreHøydepunkter fra sesong 3
Gjennom åtte program har Petter Schjerven gledet det norske folket med kuriositeter knyttet til språket vårt. Og det norske folket har vært et hyggelig publikum å glede med gjennomsnittlig 600 000 seere hver søndag.
Typisk norsk, sesong 3 er slutt, men i dette programmet byr Petter Schjerven på smakebiter fra den siste sesongen. Vi møter både Ingrid Espelid Hovig og Ane Dahl Torp igjen.
Read More